Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.
Iranin isku Israeliin oli kasvojenpelastusoperaatio. Iran ilmoitti iskusta ennakkoon, eikä sen tarkoitus ollut tuhota, vaan testata Israelin ilmapuolustusta.
Oleellista asiassa oli ammuttujen rakettien ja droonien määrä. Ballistiset raketit ja risteilyohjukset olivat vanhempaa mallia. Iran ei käyttänyt uusimpia rakettejaan. Israel ja liittolaiset ampuivat taivaalle ilmatorjuntaohjuksia miljardin taalan edestä.
Tämä on konkreettinen asia. Ilmatorjuntajärjestelmät ovat kalliita. Jos Iran ja Israel ajautuisivat sotaan, ei ilmatorjuntaraketteja riittäisi pitkään, jolloin Iran kykenisi aivan toisen tason tuloksiin. Tällä on merkitystä myös Ukrainan kannalta. USA:n seuraava tukipaketti menee todennäköisesti Israelille, kaikkine ilmatorjuntajärjestelmineen.
Se tarkoittaa ei oota Ukrainan ilmatorjunnan osalta.
Ja jos asiaa mietitään vielä Suomenkin puolustusjärjestelmien kannalta, niin meidän hävittäjärahat olisi kannattanut laittaa kokonaisuudessaan ilmatorjuntajärjestelmiin. Aivan kuten Ukrainalta loppuivat ohjukset, tulisivat ne loppumaan meiltä, jos joutuisimme hyökkäyksen kohteeksi.
Merkityksellistä tässä on se, että droonit, mopedit ja lennokit ovat halpoja, mutta niiden torjuminen on kallista.
Hyökkääjän taktiikka on tässä tapauksessa se, että lähetetään 98% halpaa roinaa ja pari kalliimpaa ballistista rakettia ja risteilyohjusta, jotka läpäisevät ylikuormittuneen torjuntajärjestelmän.
Jos tätä toistetaan viikosta toiseen, niin puolustajan raketit loppuvat väkisin, jos ei sitä ennen rahat. Edes USA:lla ei ole riittävästi torjuntaraketteja, jos joka hyökkäyksen torjumisessa palaa satoja miljoonia taaloja taivaalle.
Etenkin pienien maiden, kuten Baltian ja Suomen kyky ylläpitää pysyvää ilmapuolustusta on hyvin rajallinen.
Jos ajatellaan Ukrainan ilmapuolustusta, niin Zelenskyn mukaan Ukraina tarvitsee 25 SAM-järjestelmää, jotka pudottavat nimen omaa raketteja ja ohjuksia.
Vaihtoehtoja on Patriot, SAMP/T System ja Israelin Davidin linko. Tämän lisäksi tarvitaan tietysti Nasamseja, Iris-T ym. lentokoneita pudottavia järjestelmiä. Ilmatorjuntaohjuksia on tietysti erilaisia, eri kantamilla ja eri korkeuteen nousevina.
Hinnat pyörivät noin miljoonasta kuuteen miljoonaan per ohjus.
Davidin linko-patteri maksaa reilut 300 miljoonaa ja koko järjestelmä yli 500 miljoonaa. Patriot-patteri maksaa 1,1 miljardia ja koko järjestelmä 1,5 miljardia. Pattereita tarvitaan tietysti useita kerrallaan ja ohjuksia satoja. Kaikista kallein on Arrow-järjestelmä, mutta sen hinta ei ole enää Ukrainan saavutettavissa, sillä se maksaa noin 4 miljardia kappale ja ohjuksetkin ovat järjettömän kalliita.
Ukrainan kaipaa siis kipeästi ilmapuolustusjärjestelmiä, mutta niitä vain ei ole saatavilla.
Natolla on noin 100 Patriot -järjestelmää, mutta niistä vain 30 Euroopassa. Ylimääräisiä SAMP/T järjestelmiä ei myöskään ole, niitä on tehty vain muutamia kymmeniä ja Euroopassa niitä on 15. Tästä syystä yhden kahdenkin järjestelmän irroittaminen on pois Naton omasta puolustuksesta.
Valmiita uusia järjestelmiä taas ei ole saatavilla. Vastaavasti Israel tuskin lähtee nyt viemään omia järjestelmiään, vaan on todennäköistä, että Suomikin joutuu odottelemaan vielä vuosia.
Realistinen tilanne siis on se, että Ukraina saattaa saada tämän vuoden sisällä yhden tai kaksi järjestelmää, max kolme. Näille kolmelle tulisi hintaa vähintään 1,5 miljardia + ohjukset ehkä n. 2 miljardia. Patriot-järjestelmille tulisi hintaa 4,5 miljardia + ohjukset 6 miljardia.
Kuten jo eilen mainitsin, niin Israel ampui eilen ilmaan ohjuksia yli miljardilla taalalla.
EU:n sotilasapu Ukrainalle tulee kuitenkin olemaan tänä vuonna vain reilut 10 miljardia ja pitää sisällään myös muut aseet, tykinammukset, tykit, panssarit, ajoneuvot, kiväärit, tarvikkeet, koulutus, lääkintä, ruoka jne. Miljoona 155 mm:n ammusta maksavat yksinään jotain 4-6 miljardia.
Euroopan on pakko kaivaa vielä toiset 10 miljardia taskustaan, jotta Ukraina saa edes nuo kolme järjestelmää ja riittävän määrän ohjuksia ja tykinammuksia.
Jos nämä tulisivat entisten lisäksi, niin ok, mutta Venäjä sattuu myös tuhoamaan eri järjestelmiä lähes viikoittain, niin ilmatorjuntaa tuskin kyetään paikkaamaan.
Jos USA:lta ei rahaa tipu, pitää Euroopan paikata, ja se tarkoittaa vähintään 30 miljardin asepaketteja vuodessa + asejärjestelmien valmistuksen nopeuttamista + humanitäärisen avun lisäämistä, jos Venäjän etenemistä halutaan hidastaa.
JAURI VARVIKKO, 14.4.2024
Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.