Kapinapapin matkassa, osa 6: ”Luther alkoi myötäillä valtaa ja sai pitää päänsä, Müntzer ei”

Kapinapapin matkassa, osa 6: ”Luther alkoi myötäillä valtaa ja sai pitää päänsä, Müntzer ei”

Riepu julkaisee Kai Sadinmaan luvalla tämän sosiaalisen median päivityksiä huhtikuussa 2024 Keski-Eurooppaan suuntautuneelta pyhiinvaellukseltaan.

Naumburgin tuomiokirkossa eilen (perjantaina 12. huhtikuuta 2024). Pannaan julistettu Luther saarnasi siellä matkallaan Wormsin valtiopäiville puolustamaan oppiaan keisarin edessä.

Polku Naumburgin tuomiokirkolle oli synkkä ja kolea.

Luther saapui Wormsiin huhtikuun 16. päivänä 1521. Kohtalon ironiaa oli se, että toinen reformaattori Thomas Müntzer sai potkut papin virastaan Zwickaussa juuri samana päivänä.

Symbolinen päivämäärä jolloin noiden kahden reformaattorin teiden voidaan katsoa lähteneen hyvin eri suuntiin.

Luther oli Wormsin jälkeen lähes lainsuojaton, joka olisi saattanut olla pian päätä lyhyempi, jos vaaliruhtinas Fredrik Viisas ei olisi suojellut häntä ja piilottanut Lutheria Wartburgin linnaan, jossa tämä viipyi vuoden päivät.

Lutherin myötä reformaatio liittyi vallan rinnalle sitä myötäilemään ja tukemaan, kun taasen Müntzer vei sitä köyhän kansan ja talonpoikien pariin.

Luther sai pitää päänsä, kun taasen Müntzer tuli sen lopulta menettämään.

Kun yhteiskunnallinen tilanne kärjistyi talonpoikien vaatiessa oikeudenmukaisuutta ja parempia elämisen mahdollisuuksia, Luther asettui riistävien ruhtinaiden rinnalle ja Müntzer köyhien talonpoikien.

Kapina eskaloitui ja seuranneissa lahtauksissa jopa 100 000 talonpoikaa tapettiin, Müntzer heidän mukanaan.

KAI SADINMAA

Kai Sadinmaa (s. 1964 Tornio) on suomalainen kirjailija ja (entinen) pappi. Kirkkoa kritisoivien näkemystensä vuoksi häntä on julkisuudessa kutsuttu ”kapinapapiksi”. Sadinmaa vihki ensimmäisenä pappina Suomessa samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan.

Share